Головна

Про гімназію

Режим роботи

Міжнародна співпраця

Контакти

Харчування
Гуманітарна гімназія - експериментальний навчальний заклад Всеукраїнського та регіонального рівнів, учасник національного проекту «Відкритий світ» та науково-педагогічного проекту «Інтелект України».
В гімназії навчається 1022 учні в 34 класах. Учні 1-11 класів поглиблено вивчають англійську або німецьку мову, 3-11 класів - німецьку мову або англійську мову як другу іноземну.
У гімназії працює 97 педагогічних працівників. Серед них: 9 відмінників освіти України, 3 - нагороджені нагрудним знаком «Василь Сухомлинський», 35 учителів - методисти, 12 старших учителів, 53 учителя-спеціалісти вищої категорії.
У закладі обладнано 54 навчальні кабінети, 8 кабінетів кафедр, 2 кабінети психологів, кабінет соціального педагога, комп’ютерний клас, кабінет інформаційних технологій, «Зал досягнень», кабінет «Європейської освіти», кімната школяра, науково-методичні центри іноземних мов, початкового навчання, виховної роботи, контрольно-аналітичної, методичної роботи.
До послуг гімназистів 2 спортивні зали, гімнастичний зал, тренажерний зал, басейн з великою і малою ваннами, футбольне поле зі штучним покриттям, дитячий ігровий майданчик.
Заклад у 2011 році був відзначений дипломом Міжнародного відкритого рейтингу популярності та якості товарів і послуг «Золота фортуна» та медаллю «Трудова слава». Впродовж останніх років гімназія 6 разів входила в 100 кращих шкіл України за результатами ЗНО. В 2017 році - срібною медаллю VІІІ Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти».
За останніх 5 років призерами Всеукраїнських олімпіад стали : на ІІІ етапі - 64 гімназиста, на ІV етапі – 17 гімназистів; призерами МАНу стали: ІІ етап - 65 гімназистів, ІІІ етап – 7 гімназистів.
Учні та вчителі гімназії беруть участь у Міжнародних проектах та програмах: «Школи: партнери майбутнього (PASCH)», «eTwinning», Програма обміну майбутніх лідерів (FLEX), «Молода Полонія», є партнерська співпраця з гімназією № 1 м. Люблін (Польща).
На базі гімназії функціонує культурно-освітній центр національних меншин України, при якому гімназисти мають змогу вивчати польську мову.

foto 20191109 1451724082

foto 20191109 1569523856

Нормативні документи для організації пільгового харчування учнів гімназії

  • Закон України «Про охорону дитинства», ст. 5
  • Постанова Кабінету Міністрів України № 116 від 02.02.2011 року «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах,операції з яким звільняються від обкладення податками на додану вартість»
  • Наказ МОН від 05.10.2009 р.№1121, «Про затвердження Положення про групу продовженого дня загальноосвітнього навчального закладу»
  • Наказ Міністерства освіти і науки України та міністерства охорони здоров’я №620/563 від 15.08.2006р. «Щодо невідкладних заходів з організації харчування у дітей дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах»
  • Рішення Рівненської міської ради від 25.09.2014 року №4510 «Про організацію безкоштовного харчування у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах дітей,батьки яких є учасниками антитерористичної операції»,
  • Рішення Рівненської обласної ради від 02.06.2017 року №578 « Про внесення змін до Обласної програми соціального захисту учасників антитерористичної операції»,
  • Наказу управління освіти №336 – осн. від 15.08.2019 р. «Про організацію харчування учнів у закладах загальної середньої освіти».

Рекомендації здорового харчування

• Бажано споживати їжу 4-5 разів в день невеликими порціями.

• Замість смаження їжі віддавати перевагу запіканню їжі та приготуванню на пару.

• Оптимальна добова калорійність їжі для дітей віком від 7 до 11 років складає приблизно 2350 кілокалорій, для школярів віком до 13 років – приблизно 2500-2700 кілокалорій, для підлітків – до 3000 кілокалорій.

• Будь-яке м'ясо треба готувати не менше години, що забезпечить знищення різноманітних бактерій та паразитів.

• Замість рафінованого цукру бажано використовувати саме натуральний.

• Варто снідати на протязі першої години після підйому та вечеряти приблизно за 3 години до сну.

• Рекомендується витрачати на споживання їжі біля 30 хвилин, на перекус – біля 10 хвилин.

• Ранком натощак необхідно випивати стакан теплої води, що сприяє покращенню процесів обміну їжі та добре впливає на травну систему.

• Під час трапези не треба відволікатися на інші речі, наприклад, на перегляд телевізору або читання книги.

• Варто ретельно пережовувати їжу та їсти без надмірного поспіху.

• Бажано скоротити споживання солодощів, замість яких варто споживати фрукти та пити воду.

• Замість жирного м’яса (наприклад, баранини і свинини) варто вибирати нежирні сорти (наприклад, кролик і телятина).

• Рекомендується якнайчастіше пити звичайну воду без домішок.

• Бажано пити не більш ніж одну склянку фруктового соку в день.

• Оптимальна щоденна доза цукру – 50 г.

• Треба обмежити споживання продуктів, які містять шкідливі трансжири: печиво, тістечка, торти.

• Варто зменшити споживання оброблених продуктів, у складі яких є забагато жиру і солі.

• Треба віддавати перевагу цільнозерновому хлібу.

• Розмороження продуктів при кімнатній температурі є недоцільним.

• Варто доводити супи до кипіння.

• Треба враховувати оптимальну температуру споживаної їжі: температура гарячого блюда – 37-38 °C, холодного блюда – 15 °C.

• Бажано збільшити споживання зелені та приправ, які містять значну кількість вітамінів.

• Обов’язковим доповненням до шкільного раціону є спочинок та прогулянки на свіжому повітрі.

Варто організовувати харчування з врахуванням статі, віку та способу життя дитини. Збалансований раціон сприяє збереженню здоров’я, збільшенню фізичної та розумової активності.

foto 20191109 1544765041

Корисні та некорисні для дитини продукти

1. Корисні продукти. Це овочі (наприклад, огірки, зелень і морква), ягоди і фрукти, каші з цільнозернової крупи, насіння, диня, гарбуз, ананас, горіхи, виноград, банани, сири, природна вода і чай.

2. Продукти, їсти які можна у поміркованій кількості. Це білий рис, батон, гриби, картопля, вершки, пастила, зефір, сметана, чорний шоколад.

3. Продукти, їсти які можна лише у мінімальній кількості. Смажене м’ясо, чіпси, бублики, макарони, сухарики, сосиски, плавлений сир, солодкі газовані напої.

Корисні продукти – це оптимальний варіант. Вони є достатньо смачними і водночас здатні забезпечувати дитячий організм усіма необхідними речовинами. Варто зазначити, що пряма заборона на споживання певних продуктів може лише привернути увагу дітей до них. Отже, суворі заборони бажано замінити роз’яснювальними бесідами.

foto 20191109 1437528550

Нове харчування від Євгена Клопотенка: як їсти смачно й корисно

Популярний український кулінарний експерт розробив 110 простих, але смачних рецептів. До нового харчування вже приєдналося понад тисячу шкіл. Рівненська гуманітарна гімназія одна із перших в Україні апробувала страви з меню Є.Клопотенка.
Відомий шеф-кухар країни і переможець шоу «МастерШеф» Євген Клопотенко кілька років тому заснував проєкт – Cult Food – метою якого є підвищення та поширення рівня культури здорового харчування у закладах освіти. Провівши зріз думок серед учнів та їхніх батьків, кулінарний експерт разом із командою розробив «Збірник рецептів страв для харчування», в якому містяться 110 простих, але водночас смачних страв.

foto 20190523 2099281040

Харчування дітей в гімназії

Питання харчування у освітніх закладах України стоїть досить актуально. Загалом шкільне харчування повинно сприяти здоровому способу життя дітей. Працює в цьому напрямку і педагогічний колектив та працівники їдальні гуманітарної гімназії.
З нового навчального року в їдальні гімназії продовжено впровадження страв з рецептурного збірника Євгенія Клопотенка. «Мета нового збірника – навчити дітей їсти смачно та різноманітно, щоб дитина приходила зі школи та казала мамі: «Давай сьогодні будемо їсти не сосиски з макаронами, як завжди, а паелью з нагетсами» – зазначив Клопотенко. Також в гімназії враховані всі побажання батьків щодо якості та асортименту страв.
Щодня отримують гаряче харчування 104 учні 1-11-х класів, що належать до пільгових категорій. Вони харчуються за кошти міського бюджету.
Організацію харчування щоденно контролює медична сестра гімназії Гуляр І.М., відповідальна за харчування заступник директора Яценя А.В. та група громадського контролю у складі батьків учнів гімназії.
Меню погоджено керівником Рівненського міського управління ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області.
Учні гімназії отримують в їдальні два сніданки, обід та підвечірок.
Щоденно в меню є страви від Є. Клопотенка. Це салати: «Вітамінний» ( капуста, морква), «Буряковий», «Морква з сиром», «Капуста та зелений горошок», «Свіжі помідори і солодкий перець». Враховані всі побажання батьків щодо якості та страв. Меню розміщено в обідній залі їдальні.
Другі страви: «Кебаб з сиром», «Пиріг пастуший», «Курка з паприкою», «Болоньєзе», «Курячі палочки», «Нагетси курячі», «Бігус з гречкою», Мак енд чіз», «Картопля печена з куркумою», «Печеня по домашньому», «Рис паелья».
Напої: чай «Каркаде», чай з мелісою, лимонад.
Соуси до мя’сних страв: «Цибулевий», «Бешамель».
ПП Антонюк Є.П, яка займається харчуванням гімназистів, йде на співпрацю з батьками та учнями, щоб діти отримували від спожитої їжі максимум задоволення та користі.

foto 20191001 1049909118