Примірне чотиритижневе (посезонне) меню на 2024/2025 н.р.
Стравопис страв, які пропонуються в їдальні
Зміни у новому Санітарному регламенті, щодо організація харчування учнів
Звіт про організацію харчування учнів 1-11-х класів Рівненського ліцею №7 за 2022-2023 н.р.
Організація харчування здобувачів освіти ліцею в 2024-2025 навчальному році
У 2024-2025 навчальному році за кошти державного та місцевого бюджетів здійснюється харчуванняздобувачів освіти ліцею, що належать до пільгових категорій:
- дітей-сиріт; дітей, позбавлених батьківського піклування;
- діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
- дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах (групах);
- дітей з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
- з числа дітей, батьки яких є учасниками антитерористичної операції (операції об’єднаних сил);
- дітей з числа внутрішньо переміщених осіб , дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;
- дітей, батьки яких беруть ( брали) участь у бойових діях внаслідок збройної агресії росії.
До уваги батьків учнів початкової школи!
Відповідно до Закону України «Про освіту», постанови Кабінету Міністрів України від 04 жовтня 2024 року № 1145 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчування учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти у 2024 році», рішення Рівненської міської ради від 17 жовтня 2024 року «Про внесення доповнення до Програми розвитку освіти в Рівненській міській територіальній громаді на 2021-2024 роки» ,наказу управління освіти від 18.10.2024 № 327- осн. «Про внесення змін до наказу управління освіти від 30.08.2024 252- осн.» , з метою забезпечення учнів ліцею якісним повноцінним харчуванням , а також формування культури здорового харчування та поширення її серед українських родин з 21.10.2024 року, усім учням 1-4 класів надається безоплатне одноразове гаряче харчування (з розрахунку 48,00 грн. на одну дитину в день).
Харчування здобувачів освіти ліцею , що не підлягають безоплатному гарячому харчуванню за рахунок коштів місцевого бюджету, здійснюється за готівковим розрахунком :
Сніданки для учнів 5-11-х класів – 55 грн 00 к.
Обіди для ГПД – 55 грн 00 к.
Полуденки для ГПД – 20 грн 00 к.
Шановні батьки! Якщо ваша дитина потребує щадного ( дієтичного) харчування у зв’язку із захворюваннями або має харчову алергію на харчові алергени, прохання надати інформацію медичній сестрі Козюрі Ларисі Костянтинівні. У випадку потреби в організації щадного харчування вам необхідно подати медичну довідку від сімейного лікаря.
12 правил здорового харчування
Правильне харчування допомагає людині зберігати працездатність, уникати різних захворювань, підтримувати нормальну вагу, збільшити тривалість життя. На здорове харчування потрібно переходити поступово, щоб це не було стресом для організму. Щоб організм отримував всі необхідні поживні речовини і повністю їх засвоював, ТРЕБА ЗНАТИ основні правила здорового харчування і принципи правильного харчування.
1-ше правило здорового харчування – Різноманітне повноцінне харчування:
правильне харчування повинно бути не тільки помірним і регулярним, але і різноманітним, тобто охоплювати всі ті продукти рослинного і тваринного походження, які містять незамінні сполуки (ті, що не утворюються в тілі людини самостійно).
2-ге правило - Калорійність добового раціону:
Калорійність раціону повинна бути прив‘язана до енерговитрат, тобто покривати мінімум необхідного (основний обмін) та робочу надбавку (залежить від виду діяльності). З віком калорійність добового раціону повинна знижуватися в основному за рахунок тваринних жирів і вуглеводів (хліб, картопля, цукор). Кількість білків повинна залишатися незмінною.
3-тє правило - Харчування 5 разів у день:
Нерегулярний прийом їжі призводить до порушення травлення. Найбільш раціональним є 5-разове харчування, приблизно в один і той же час. Тоді людина не переїдає, а травна система працює в звичному для неї періодичному режимі.
4-те правило здорового харчування - Повільна їжа:
Якщо ви перевтомилися, не приступайте відразу до їжі, відпочиньте трохи. Під час їжі потрібно відволіктися від думок про роботу, про справи, не слід вести серйозних розмов, читати або дивитися телевізор. Їсти треба повільно.
5-те правило - Довге пережовування:
Приймайте їжу в певний час, не на ходу. Як жувати їжу? Рекомендується робити більше 20 жувальних рухів, перш ніж, їжа, взята в рот, буде проковтнута. Спробуйте для інтересу підрахувати, скільки ви робите жувальних рухів, перш ніж проковтнути їжу. І ви переконаєтеся, що поспішаючи, зіпсуєте собі шлунок, а з ним і здоров'я.
6-те правило - Необхідно відмовитися від їжі всухом'ятку:
Рідкі страви, приготовані на м'ясних, рибних, овочевих і грибних відварах, сприяють виділенню шлункового соку. Першу страву можна супроводжувати основною з м'яса, риби, круп, картоплі та ін. Солодке їдять у кінці обіду, тоді вплив шлунково-кишкових гормонів, які виділяються після вживання цукру і сповільнюють травлення, буде менш відчутний.
7-ме правило здорового харчування - Овочі і фрукти:
Їжте більше свіжих овочів і фруктів. Вони містять необхідні організму вітаміни, мінеральні солі, органічні кислоти, клітковину та інші корисні речовини. Покращують травлення, нормалізують обмін речовин.
8-ме правило - Питний режим:
Дотримуйтесь питного режиму. Пийте не менше 1,5-2,0л води за добу (на 1 кг маси тіла-35-40 мл води). Кориснішою є некип’ячена вода, очищена за допомогою фільтра, або мінеральна столова. У спеку, при інтенсивній фізичній роботі та після вживання багатої на білки їжі води треба пити більше.
9-те правило - Білкова їжа на сніданок і обід:
На сніданок і обід необхідно вживати продукти, багаті на білок і жири: м'ясо, рибу, яйця, каші, овочі, сир. Вони поліпшують обмін речовин, довше затримуються в шлунку, довше підтримують відчуття ситості, збуджують нервову систему (м’ясо, риба, яйця, сир, каші, страви з бобових).
Каші краще готувати на воді - вони більш корисні.
10-те правило - На вечерею - молочні, круп'яні, овочеві страви:
Вечеряти не пізніше ніж за 2 години до сну. На ніч не можна переїдати, але й не можна лягати спати голодним. Рекомендується випивати склянку кефіру.
11-те правило –Кисломолочні продукти:
Вживайте нежирні кисломолочні продукти. Кефір містить тваринний білок, який не менш цінний, ніж білки м'яса і риби, а також він легко засвоюється.
12-те правило - Їсти свіжоприготовану їжу:
Їжа, яка кілька днів простояла в холодильнику, втрачає багато корисних властивостей. Фастфуд небезпечний великою кількістю пересмаженої олії, що містить канцерогени.
Рекомендації здорового харчування
• Бажано споживати їжу 4-5 разів в день невеликими порціями.
• Замість смаження їжі віддавати перевагу запіканню їжі та приготуванню на пару.
• Оптимальна добова калорійність їжі для дітей віком від 7 до 11 років складає приблизно 2350 кілокалорій, для школярів віком до 13 років – приблизно 2500-2700 кілокалорій, для підлітків – до 3000 кілокалорій.
• Будь-яке м'ясо треба готувати не менше години, що забезпечить знищення різноманітних бактерій та паразитів.
• Замість рафінованого цукру бажано використовувати саме натуральний.
• Варто снідати на протязі першої години після підйому та вечеряти приблизно за 3 години до сну.
• Рекомендується витрачати на споживання їжі біля 30 хвилин, на перекус – біля 10 хвилин.
• Ранком натощак необхідно випивати стакан теплої води, що сприяє покращенню процесів обміну їжі та добре впливає на травну систему.
• Під час трапези не треба відволікатися на інші речі, наприклад, на перегляд телевізору або читання книги.
• Варто ретельно пережовувати їжу та їсти без надмірного поспіху.
• Бажано скоротити споживання солодощів, замість яких варто споживати фрукти та пити воду.
• Замість жирного м’яса (наприклад, баранини і свинини) варто вибирати нежирні сорти (наприклад, кролик і телятина).
• Рекомендується якнайчастіше пити звичайну воду без домішок.
• Бажано пити не більш ніж одну склянку фруктового соку в день.
• Оптимальна щоденна доза цукру – 50 г.
• Треба обмежити споживання продуктів, які містять шкідливі трансжири: печиво, тістечка, торти.
• Варто зменшити споживання оброблених продуктів, у складі яких є забагато жиру і солі.
• Треба віддавати перевагу цільнозерновому хлібу.
• Розмороження продуктів при кімнатній температурі є недоцільним.
• Варто доводити супи до кипіння.
• Треба враховувати оптимальну температуру споживаної їжі: температура гарячого блюда – 37-38 °C, холодного блюда – 15 °C.
• Бажано збільшити споживання зелені та приправ, які містять значну кількість вітамінів.
• Обов’язковим доповненням до шкільного раціону є спочинок та прогулянки на свіжому повітрі.
Варто організовувати харчування з врахуванням статі, віку та способу життя дитини. Збалансований раціон сприяє збереженню здоров’я, збільшенню фізичної та розумової активності.
Корисні та некорисні для дитини продукти
1. Корисні продукти. Це овочі (наприклад, огірки, зелень і морква), ягоди і фрукти, каші з цільнозернової крупи, насіння, диня, гарбуз, ананас, горіхи, виноград, банани, сири, природна вода і чай.
2. Продукти, їсти які можна у поміркованій кількості. Це білий рис, батон, гриби, картопля, вершки, пастила, зефір, сметана, чорний шоколад.
3. Продукти, їсти які можна лише у мінімальній кількості. Смажене м’ясо, чіпси, бублики, макарони, сухарики, сосиски, плавлений сир, солодкі газовані напої.
Корисні продукти – це оптимальний варіант. Вони є достатньо смачними і водночас здатні забезпечувати дитячий організм усіма необхідними речовинами. Варто зазначити, що пряма заборона на споживання певних продуктів може лише привернути увагу дітей до них. Отже, суворі заборони бажано замінити роз’яснювальними бесідами.
Нове харчування від Євгена Клопотенка: як їсти смачно й корисно
Популярний український кулінарний експерт розробив 110 простих, але смачних рецептів. До нового харчування вже приєдналося понад тисячу шкіл. Рівненська гуманітарна гімназія одна із перших в Україні апробувала страви з меню Є.Клопотенка.
Відомий шеф-кухар країни і переможець шоу «МастерШеф» Євген Клопотенко кілька років тому заснував проєкт – Cult Food – метою якого є підвищення та поширення рівня культури здорового харчування у закладах освіти. Провівши зріз думок серед учнів та їхніх батьків, кулінарний експерт разом із командою розробив «Збірник рецептів страв для харчування», в якому містяться 110 простих, але водночас смачних страв.
Харчування дітей в гімназії
Питання харчування у освітніх закладах України стоїть досить актуально. Загалом шкільне харчування повинно сприяти здоровому способу життя дітей. Працює в цьому напрямку і педагогічний колектив та працівники їдальні гуманітарної гімназії.
З нового навчального року в їдальні гімназії продовжено впровадження страв з рецептурного збірника Євгенія Клопотенка. «Мета нового збірника – навчити дітей їсти смачно та різноманітно, щоб дитина приходила зі школи та казала мамі: «Давай сьогодні будемо їсти не сосиски з макаронами, як завжди, а паелью з нагетсами» – зазначив Клопотенко. Також в гімназії враховані всі побажання батьків щодо якості та асортименту страв.
Щодня отримують гаряче харчування 104 учні 1-11-х класів, що належать до пільгових категорій. Вони харчуються за кошти міського бюджету.
Організацію харчування щоденно контролює медична сестра гімназії Гуляр І.М., відповідальна за харчування заступник директора Яценя А.В. та група громадського контролю у складі батьків учнів гімназії.
Меню погоджено керівником Рівненського міського управління ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області.
Учні гімназії отримують в їдальні два сніданки, обід та підвечірок.
Щоденно в меню є страви від Є. Клопотенка. Це салати: «Вітамінний» ( капуста, морква), «Буряковий», «Морква з сиром», «Капуста та зелений горошок», «Свіжі помідори і солодкий перець». Враховані всі побажання батьків щодо якості та страв. Меню розміщено в обідній залі їдальні.
Другі страви: «Кебаб з сиром», «Пиріг пастуший», «Курка з паприкою», «Болоньєзе», «Курячі палочки», «Нагетси курячі», «Бігус з гречкою», Мак енд чіз», «Картопля печена з куркумою», «Печеня по домашньому», «Рис паелья».
Напої: чай «Каркаде», чай з мелісою, лимонад.
Соуси до мя’сних страв: «Цибулевий», «Бешамель».
ПП Антонюк Є.П, яка займається харчуванням гімназистів, йде на співпрацю з батьками та учнями, щоб діти отримували від спожитої їжі максимум задоволення та користі.