У рамках покращення культури шкільного харчування, яке ініціював відомий український кухар Євген Клопотенко, в Рівненській гуманітарній гімназії стартував сhallenge «Нealthy food» серед учнів початкової школи.
Першими виклик сhallenge прийняли учні 2-Б класу (класний керівник Матвійчук Лариса Ростиславівна), які в рамках сhallenge працювали над проектом «Корисні сніданки». Під час реалізації проекту учні дома разом з батьками готували смачні та корисні страви, які наповнюють енергією та надають тонусу наймолодшим школярам. На уроках діти працювали над створенням рекомендацій щодо правильного харчування, користі спожитих страв, знайомилися зі стравами традиційної української кухні, ділились власними сімейними рецептами. В процесі роботи учні дізналися, що збалансований і корисний сніданок допоможе усім членам родини відмінно розпочати день. Нам необхідні вуглеводи, клітковина, білки, вітаміни і мінеральні речовини. Їх можна знайти у великій кількості різних продуктів, і ми можемо вибирати практично все, що заманеться. Головне — вибирати з різних груп продуктів для сніданку: злаки, фрукти та молочні продукти — і, звичайно, запивати все це склянкою води. Також учні 2-Б класу вивели свою формулу збалансованого сніданку: 1. Сніданок потрібно починати зі злаків. Злаки (овес, кукурудза, пшениця або ячмінь) дуже корисні. Особливо, якщо вони цільні. Для ідеального сніданку зі злаками знадобиться миска готового сніданку з цільних злаків або шматок цільнозернового тосту.
2. Потім потрібно додати фрукти. Сніданок — відмінний час, щоб почати з'їдати по 5 порцій фруктів і овочів щодня. Фрукти, багаті вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною, відмінно доповнюють будь-який сніданок. Намагайтеся їсти сезонні фрукти (вони смачніші та соковитіші, заодно ви можете розповісти дитині про красу всіх пір року). Маючи такий великий вибір, нескладно приготувати відмінне фруктове пригощання. А найменшим завжди можна додати подрібнені фрукти в йогурт або готовий сніданок! Смакота.
3. Додаємо смачні молочні продукти. Вони містять багато кальцію для здоров'я зубів і кісток, молочні продукти також є відмінним джерелом білка і прекрасно підходять для сніданку. Молоко ідеально поєднується з готовим сніданком, але чому б не додати ложку йогурту? Сир може служити відмінним доповненням до сніданку – спробуйте його з тостами!
4. Додайте трохи білка. Якщо з ранку ви дуже голодні або вам буде потрібно багато енергії протягом дня, додайте до сніданку трохи білка. Скибочка шинки, яйце або трохи мигдалю — ви отримаєте збалансований сніданок і заряд енергії, щоб розпочати день! І куди ж без води? Плануючи смачний і корисний сніданок, не забувайте про те, що пити теж необхідно. Зазвичай рекомендується випивати приблизно 2 літри води протягом дня. Дослідження показують, що майже 2/3 дітей не отримують достатню кількість рідини до початку занять. Такі пізнавальні сhallenge формують у дітей культуру корисного харчування та здорового способу життя. Сhallenge триває! Долучайтеся!