foto 20240122 1444443364

22 січня День народження Максима Кривцова - поета, фотографа, учасника Революції Гідності, воїна з Рівного. Автора збірки «Вірші з бійниці», що вийшла друком у грудні 2023 року й увійшла до переліку найкращих українських книжок-2023 за версію Українського ПЕН. Його поезія звучала у межах проєкту «День, якого не повинно бути» на радіо «Промінь». Його вірш «Жовтий скотч» у виконанні гурту «Юркеш» став саундтреком до фільму «Наші котики».
7 січня 2024 року на Харківщині внаслідок артилерійського обстрілу молодший сержант Максим Кривцов загинув у 33 роки.


Війну Максим відчув на повну ще під час перебування в зоні АТО, був на позиціях у Пісках, під Авдіївкою на «Світлодарці», Верхньоторецькому, в Маріупольському аеропорту та ще багато де.
Максим говорив: «Війна – це жахлива, абсурдна та зовсім нелогічна річ. Війна страшна. Має свою ціну. Але, якщо вона вже сталася, треба зрозуміти цю ціну й сильнішати».
Із початком повномасштабного вторгнення Максим у перший день став знову до війська. «Ми всі пішли на Схід, бо хто, якщо не ми» — писав він у своїх віршах, і, власне, такого й дотримувався і в житті.
Поет був переконаний, що наше сильне й талановите молоде покоління рухатиме Україну вперед, «варто лише перемогти».

foto 20240122 1273397095

Світлий, добрий Максим дуже любив тварин, навіть жартував, що говоритиме іншим, що на війні рятував котів. Один із його улюбленців – рудий кіт – жив із Максимом у бліндажі, разом зі своїм господарем він і загинув.
Максим казав, що лише нещодавно почав розуміти, що хоче у своїх віршах відтворювати запахи, емоції, речі, які не забуваються. І йому це вдавалось. У його поезії назавжди буде те, що запам’ятається навіки і ніколи не зітреться з пам’яті – голос Поета, якого вбила Росія, і життя мужнього воїна Максима Кривцова.
22 січня Максим мав святкувати день народження — на нулі чи в колі близьких. Здійснимо мрію Максима: нехай в День його народження звучить його Слово, Слово поета з серцем воїна, яке зі сторінок його рукописів промовляє — “Я поверну собі своє життя”.

foto 20240122 1335070663